Magt og Ret
Syv kunstnere fra Kenya, Tanzania, Sudan og Burkina Faso sætterfokus på magt i dens forskellige former:
Suzanne Ouedraogo fra Burkina Faso, som i en periode helt holdt op med at male, da hendes mand anså hendes kunstneriske virksomhed for at være på linje med prostitution, er optaget af følelser og magt i de personlige relationer, menneskelig svaghed, som egoisme, stolthed og misundelse. Hun maler med voldsomhed, aggression og vovemod og med skrappe farver. Hun går helt udenom det dekorative.
Hendes landsmand, Salifoura er anderledes blid men bestemt i sit udtryk. Han anvender den røde afrikanske jord som en ingrediens i sine billeder. Han er optaget af harmoni og bæredygtighed, symbiosen mellem universet og jorden og mellem mennesket og naturen. Christophe Sawadogo fokuserer på kampen for vand i Burkino Faso, hvor ørkenen spreder sig hastigt, og kvinderne må gå længere og længere for at hente vand. Han portrætterer også det kaos, som oversvømmelserne forårsagede i landet sidste år, hvor dette “ørkenland” pludselig blev udsat for enorme oversvømmelser.
Bertiers, en slags afrikansk Erik Hagens beskæftiger sig humørfyldt med politiske ledere. I hans politisk-satiriske billeder om korruption, valg kampagner og fredsforhandlinger møder vi bl.a. Angela Merkel, Tony Blair, Præsident Mugabe fra Zimbabwe og USA?s præsident Barack Obama.
Abushariaa fra Sudan flygtede fra landet, da militæret tog over i begyndelsen af 90erne. Styret forbød forfattere og malere at udtrykke sig bl.a. om undertrykkelsen af det Nubiske folk. I sin egen karakteristiske stil viser Abushariaa os sin dybe bekymring over den menneskelige tragedie i Darfur, men også sin længsel efter sit fødeland.
Arkitekten og kunstneren, Nadir Tharani fra Tanzania er optaget af Menneskerettighederne; hans sort hvide tegninger centrerer sig om forfølgelse, tortur, voldtægt og fængsling.
Og endelig er der Jes'seng'ang'a fra Kenya, som er fulgt i sporene på sin helt, neo-ekspressionisten Jean-Michel Basquiat. Jes'seng'ang'a arbejdede oprindeligt som tegneserietegner, men blev via sit arbejde med gadebørn og psykisk syge inspireret til at male. Her arbejder han med den menneskelige psyke, og han ønsker at fremstille verden ærligt: på godt og ondt.
Han siger selv om sine billeder “De er bedst i et galleri, hvor man kan gå sin vej. Nogle af dem ville jeg ikke bryde mig om at have i mit hus”.
thorupART har organiseret udstillingen i samarbejde med Kunstforeningen samt Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger. Tine Thorup og Cuong Sam har taget sig af sammensætning af udstillingen, design samt udstillingsmateriale.
Udstillingen blev vist første gang i Birkerød Kunstforening i januar- februar 2010.